Napelem tartozékok

Az inverter a napelem egyenáramát váltakozó árammá alakítja át, és visszatáplálja a hálózatba, elengedhetetlen része egy megbízható napelem rendszernek. A Sunelectric Kft. SMA és Fronius invertereket kínál napelemes rendszereihez.

Napelem tartozékok Napelem tartozékok

A napelem rendszer rejtett részei

A napelem rendszerekből általában csak magát a napelem modulokat látjuk, azonban a napelem rendszerek jóval több elemből állnak, mint azt elsőre gondolnánk.

A napelemes rendszerek leglátványosabb eleme a napelem modul. Ez az első amit meglátunk egy napelemes rendszerből a háztetőkre, vagy tartószerkezetekre telepítve. Egyben ez a napelem rendszer egyik legfontosabb eleme, hisz a napelem modulok termelik az áramot. A napelemes rendszer fontos eleme a tartószerkezet.

A napelem modulok rögzítése speciális tartószerkezet segítségével történik. A napelem tartószerkezete biztosítja azt, hogy a napelemes rendszerünk 25-30 éven át stabilan és biztonságosan tartsa a napelemes rendszert a tetőn. A napelem paneleknek ugyanis akár szélsőséges időjárási körülmények között is stabilan, a megfelelő szögben kell állniuk.

A napelem modulok által megtermelt áram egyenáram, amit nem tudunk a háztartásunkban felhasználni, így szükség van egy köztes eszközre, egy áramátalakító berendezésre az úgy nevezett invetrerre. A napelemes modulokból érkező egyenáramot az inverter alakítja a hálózat számára is hasznosítható váltakozó árammá, amely ezután már a háztartásunkban található elektromos eszközökben is használhatóvá válik. A napelemes rendszerek fontos elemei a kábelek és csatlakozások. A szolár kábelek speciális kábelek, gyártásukat szigorú szabványok és gyártási technológiák betartásával végzik. A kábelek a napelemes panelokat kötik össze a napelem inverterrel.

Ezen szolár kábeleken keresztül jut el a napelem panelok által megtermelt egyenáram (DC) az azt váltóárammá átalakító inverterbe. A napelem rendszereket általában az épületek tetején helyezik el, ezek fémrészei fokozottan ki vannak téve a villámcsapásnak. A villámáramok a fém csővezetékeken, elektromos vezetékeken keresztül bejuthatnak az épület belsejébe, ezáltal beláthatatlan károkat okozhatnak. Ezért fontos a minőségi túlfeszültség-védelem megvalósítása. A Sunelectric Kft. SMA és Fronius invertereket kínál napelemes rendszereihez.

A napelem rendszer rejtett részei